Hoe groot is je risico op het krijgen van blessures bij hervatting van je sport na de Corona crisis?
Sinds maart 2020 tot medio mei zijn alle sportcomplexen volledig gesloten geweest. Dit ging heel abrupt en zo kwamen alle sporten stil te liggen.
Mensen begonnen massaal met wandelen en hardlopen om zo in beweging te blijven.
Eindelijk is het weer zover dat de sportcomplexen en verenigingen langzaam gaan opbouwen. Iedereen mag zich weer melden op het complex met de nodige maatregelen.
Maar gaat de sporthervatting wel goed komen? Of liggen er blessures op de loer? Het wandelen en hardlopen van de afgelopen periode is heel anders als het tennissen, voetballen of hockeyen.
Het antwoord is heel simpel: ‘Ja er liggen blessures op de loer wanneer er niet geleidelijk aan wordt opgebouwd’. Helaas zien we het al voorbij komen op het hogere niveau. Zo waren er in het eerste weekend van sporthervatting in de Bundesliga al 12 blessures ontstaan en 2 blessures in de Bundesliga2. Dit werd op 20 mei bekend gemaakt. Dat maakt dat er 0,88 blessure gevallen per wedstrijd waren bij de start na de lock down. Dat betekent bijna 1 blessure per wedstrijd. In Duitsland vond de eerste sporthervatting plaats, dus er kan nog heel veel bijkomen en ook van de andere landen. De weken ernaar bleek het blessure cijfer wel weer te dalen.
Het gaat hier om topsporters die goede begeleiding hebben. Laat staan wat er kan gebeuren op amateurniveau zonder begeleiding. Vooral de start na de social distancing periode is een blessuregevoelige periode. Periodisering is daarom van groots belang. Zo wordt de belasting geleidelijk aan opgevoerd tijdens de trainingen.
Het lichaam is de specifieke sportbelasting na 2 maanden social distancing niet meer gewend. Dat betekent dat er bewust gesport moet gaan worden om de belastbaarheid en belasting weer in balans te krijgen.
Sommige sporters zijn wel blijven sporten tijdens de Corona crisis en andere hebben heel weinig gedaan.
Spierkracht verlies je al na 1-4 weken rust en over het algemeen gaat de conditie nog sneller achteruit. Maar om achteruitgang te minimaliseren kan er wel gelet worden op voeding en natuurlijk met je wel in beweging blijven. Maar nu moet het juist weer opgebouwd worden.
Hoe bouw jij je sportbelasting op? Gaat dat wel goed?
Movement Podotherapie helpt u met advies en gaat na of dat er fysiek gezien risicofactoren zijn die een blessure kunnen veroorzaken. Een bewegingsanalyse helpt jou om blessures te voorkomen of om te herstellen.
< Terug naar overzicht