Blog

Het sportende meisje met knieklachten

Een jonge dame, sportief, dagelijks veel in beweging en hard aan het groeien. Maar nu ineens spelen de knieën op tijdens het sporten. De pijn zit rondom de knieschijf. Het is onduidelijk waar het ineens vandaan komt, naar haar weten is er niks veranderd ten aanzien van de belasting… Ze is alleen wel hard aan het groeien.

Patellofemoraal pijnsyndroom, ook wel klachten omtrent de knieschijf. Dit ontstaat vermoedelijk door een overbelasting van de knieschijf, de vraag is vaak alleen waar het vandaan komt en waarom veelal bij meisjes in de groei?

Deze klachten kunnen ontstaan door zwakte van spieren, een afwijkende voetstand, verkeerde trainingsopbouw en overbelasting. Al deze punten lijken niet van toepassing bij de bovenstaande casus. Maar de groei moeten we niet vergeten.

Lichamelijk veranderd er heel veel bij meisjes in de groei, zo worden ook de heupen breder en dat geeft een andere balans omtrent het bekken. Veel spieren lopen vanaf het bekken/de heupen naar de knie toe en dat alles heeft dan ook veel invloed op en met elkaar. Daarnaast veranderd de voetstand ook vaak in lichte maten. Deze punten zorgen ervoor dat meisjes in de groei een grote populatie zijn in dit klachtenbeeld. Maar er is wat aan te doen!

Risico punten moeten geanalyseerd worden en er moet een persoonlijk behandelplan opgesteld worden. Zo is uit een recent onderzoek gebleken dat voorlichting, een 3 maal daags oefenschema voor de heupstabiliteit en een podotherapeutische interventie met eventueel zolen significant verbetering tonen. Daarnaast moet het sporten aangepast worden, maar er hoeft absoluut niet gestopt te worden met sporten! Is dat geen opluchting?

Benieuwd hoe je van deze nare blessure afkomt?

Maak snel je afspraak, want hoe eerder je deze blessure herkent, hoe sneller het kan herstellen.

Movement Podotherapie helpt u verder naar herstel.

< Terug naar overzicht