Gezondheidsklachten

Voorvoetklachten

Voorvoetklachten komen vaak voor, soms zijn ze tijdelijk en de andere keer lijk je er maar niet vanaf te komen. Vaak zijn deze klachten te koppelen aan een bepaalde schoen, of juist geen schoen. Het kan belasting afhankelijk zijn, maar het kan ook in rust aanwezig zijn. De soort pijn verschilt ook per persoon en per regio. Hieronder vindt u een aantal veelvoorkomende klachten met de bijbehorende symptomen en kenmerken. Herkent u zichzelf in één van deze klachten of twijfelt u? Maak dan snel een afspraak bij Movement Podotherapie

Mortons neuralgie
Veelal een doof, tintelend en soms onbeschrijfelijk gevoel t.h.v. de voorvoet en de tenen. Vooral aanwezig tijdens belasting en het is vaak te koppelen aan bepaalde schoenen. Soms heb je het idee dat er wat wegschiet of dat er een sok dubbel zit onder je voet. Vervolgens is er dan niks aan te zien. Dit is een klacht die er langzaam insluipt en wat steeds vervelender kan worden. Er zit dan mogelijk een zenuw klem bij uw voorvoet.

Capsulitis van de MTP-gewrichten
Een branderig, zeurend gevoel onder de voorvoet wat opkomt tijdens de afzet van het lopen of rennen en ook in rust blijft het vaak nog wat nasteken. Soms lijkt de voorvoet wat dikker voor het oog en het is ook drukgevoelig op sommige plekken. Sommige zachte schoenen geven tijdelijk verlichting, alleen blijft het terugkomen. De klachten kunnen van de een op de andere dag opkomen of langzaam steeds erger worden. Om het gewricht zit een kapsel en dat is dan mogelijk ontstoken.

Artrotische klachten van de MTP-gewrichten
Voornamelijk pijn tijdens de afzet, een stekende pijn schiet echt door de teen heen. Soms trekt het door naar de voet. Het lijkt wat meer bovenop de voet te zitten. In rust kunnen de klachten ook aanwezig zijn en de tenen voelen erg stijf aan. Tevens lijken de gewrichten wat vergroot of opgezet. Een schoen met een hele stevige zool geeft vaak wat verlichting. Er is dan mogelijk slijtage aanwezig bij het teengewricht.

Plantaire fasciopathie
Voornamelijk pijn bij het opstarten, daarna wordt het even minder en naarmate de belasting weer toeneemt nemen de klachten ook weer toe. Er is niks aan te zien en het sluipt er langzaam in. Het is erg drukgevoelig. Onder de voet loopt een peesplaat, deze is mogelijk overbelast of zelfs ontstoken bij de voorvoet waar de peesplaat aanhecht aan de gewrichtskopjes.

Hallux Abducto Valgus (HAV)
Scheefstaande grote teen die soms gepaard gaat met scherpe klachten aan de binnen/bovenzijde. Vaak wordt dat versterkt door de druk van de schoen. Tevens kan de teen ook lang na zeuren na een belasting of verkeerd schoeisel. Wanneer je goed nadenkt, dan zijn er meer mensen in de familie die dezelfde klachten hebben. Het is dan ook vaak een genetische HAV.

Een HAV hoeft niet altijd pijn te doen, maar dat kan in de toekomst wel gaan gebeuren en daarom is het raadzaam het proces enigszins te vertragen.

Bekijk alle veel voorkomende klachten voor volwassenen

< Terug naar overzicht